středa 26. června 2024

Krátce – úpadek internetu

Velké téma současnosti je AI. Už před dvěma lety mi kamarád říkal, že nástup AI je začátek konce internetu jak ho známe. Čím dál častěji narážím při vyhledávání obrázků a na zřejmé AI výtvory. A tenhle styl se mi prostě nelíbí. Postupně je toho více i na Facebooku.

Zdroj: https://www.pexels.com/

Jak na to vše reaguji? Omezuji čas na daných sítích a celkově se snažím být více offline. A to je trend, který u sebe chci co nejvíce podpořit. Stav internetu je podle mě horší, než třeba před třemi lety a je tedy na čase více se vrátit do fyzického světa.

čtvrtek 20. června 2024

Jak mě Adventure Time lapil

Jak jsem psal před celkem delší dobou, chtěl bych se na tomto blogu občas věnovat i dalším tématům, jako i filmy a seriály. A právě takový je tenhle příspěvek, kdy se podívám na animovaný seriál Adventure Time.

Na začátek...

Jak napovídá název tohoto článku, Adventure Time mě dost zaujal. A to natolik, že když padlo Uložto, založil jsem si předplatné na HBO Max, abych tento seriál dokoukal. V hodnocení však nebudu nekritický.

Animace 

Jsem fanatický fanoušek seriálu Over the Garden Wall. To hlavně ta bezchybná animace. Když jsem ho poprvé dokoukal, chtěl jsem více a hledal něco v podobném stylu. Narazil jsem tenkrát právě na Adventure Time.

Zatímco OTGW bych dal za animaci 10/10, musím konstatovat, že u Adventure Time není vizuální styl dotažen tak daleko a je výrazně plošší. Přesto je však vizuálně zajímavější než běžné animáky. Zdá se mi, že dominantní barva seriálu je zelená a sledování na mě mělo po estetické stránce dost konejšivé účinky. Dávám tedy 7/10.

Zdroj: https://ew.com/

Postavy

Přiznávám hned z kraje, nesnáším ústřední dvojici. Hlavně Finna. Finn je generická a do nekonečna recyklovaná postava mladého otravného protagonisty. Ash Ketchum, Naruto, a tak dál... Ani Jake mi není sympatický. Hlavní postavy tedy srazí hodnocení této části.

Vedlejší postavy jsem ale za to dost miloval. Ty jsou na rozdíl od ústřední dvojice originální. Hned z kraje jsem si zamiloval Marceline, LSP a Simona, ale i další. Postavy úplně v pozadí dokreslují show adekvátně a jsou koherentní s fikčním světem.

Když budu hodnotit postavy jako celek, dávám 8/10 bodů, dva stržené jsou za Finna a Jaka.

Děj

A děj je to, co mě vlastně lapilo. Z kraje mi seriál přišel jen jako básnění autorů na velké dávce silných halucinogenů. Ale to se velmi rychle změnilo a seriál jsem dále bral jako příběh s tajemstvím. Tempo odhalování, o co vlastně jde, bylo v první polovině seriálu příjemné. Fillerové epizody byly občas proloženy nějakou se zásadním odhalením a já se chytil na háček.

Zhruba v polovině seriálu přišel pro mě hlavní peak celého pořadu. Pak mi přišlo, že pak to šlo velmi rychle dolů. A ke konci jsem byl vyloženě zklamaný. Seriál se táhl, ale přesto nevysvětlil celé tajemství. Jak došlo k "incidentu" nevíme, známe jen následky. 

U příběhu vedlejších postav asi tvůrci věděli, že je mají diváci rádi a vydojili je tak moc, až je člověk začal nesnášet.

Seriál měl dále dva spin offy. Distant Lands a Fionna and Cake. Oboje bych vymazal z existence, protože to bylo naprosto strašné kromě 3. dílu Distant Lands: "Together Again". To adekvátním způsobem doplnilo mytologii tohoto fikčního svět.

Ve výsledku mě děj nakonec i zklamal. 5/10

Fikční svět

A poslední věc, co budu hodnotit je fikční svět. Zkraje jsem měl pocit, jako by to byla představa člověka na velkém množství drogy DMT. O téhle droze jsem si četl a přesně tak na mě seriál působil. Tohle jsem si i hledal, ale prý ne, prý to má být inspirované například Dračím doupětem a originálně zaujmout. No nevím, ty drogy tam stejně vidím, což ale neznamená, že to nemá cenu.

Fikční svět mě ale dost bavil. A zajímavé je i využití pravidelností, jako jsou například princezny, nebo elementy, které si AT vybarvil po svém. Lokalit, kam se při sledování podíváme je spousta a člověk se tak nějak opojně zasní. 7/10

Závěr

Když body sečtu a podělím, jsem na čísle 6,75/10. A to asi i sedí. Seriál bych nedoporučil každému. Ale pokud máte rádi animáky, nevadí vám značná ujetost, tak proč ne.

sobota 15. června 2024

Takže teď nesdílím?

Má internetová stopa je celkem rozsáhlá. A to mimo i tenhle blog. Pod svým občanským jménem jsem měl ve zvyku relativně dost sdílet na Facebooku. Dost lidí říká, jak je to mrtvá platforma, ale mě vyhovuje, zatímco Instagram mě vůbec nezaujal.

V současnosti jsem však se sdílením na FB polevil a držím si jen své tradice, do kterých zde nebudu zabrušovat. Mimo to jsem už hodně dlouho nepublikoval na Wattpadu ani Pište povídky, kde jsem byl celkem aktivní.

Zdroj: https://www.pexels.com/

Vlastně ani nevím, proč jsem polevil, nejspíš jsem se obecně stáhl, protože mám silné úzkosti a nechci být viděn. I způsob mého oblékání na veřejnosti je mnohem méně výrazný, než je obvyklé. Asi proto je mi příjemnější se projevovat zde, kde píšu anonymně. Paradoxně tedy, kdo si dovede mé jméno i tak spojit s tímto blogem, se může o mém životě dozvědět nejvíce právě tady.

středa 12. června 2024

Krátce – takže zase (ne)medituji?

Ani nevím, jak se to stalo, že jsem na dlouhé roky meditovat víceméně přestal. Ale třeba v roce 2017 byla u mě meditace fakt velké téma. 

Zdroj: https://www.pexels.com/

Letos v březnu jsem se k ní vrátil kvůli strachu z dovolené v zahraničí. Jel jsem dle vlastního vedení, což se mi ale brzy kvůli monotónnosti omrzelo. Zapojil jsem tedy videa na Youtube. YT ale nyní dává tolik reklam, že to nešlo pohodlně použít.

Mám ještě něco stažené v PC,  ale to mám celkem také ohrané. Má četnost meditací nakonec opadla na tolik, že občasná meditace ve volném stylu už zase není tolik okoukaná.

pondělí 10. června 2024

Milý deníčku – 14. díl

 Milý deníčku,

je za mou vrchol sociální sezóny přelomu jara a léta tohoto roku.

Takže jo, ulevilo se mi, že teď žádná velká akce není přede mnou. Budu se však muset pustit do plánování výletu za kamarádem, za kterým jsme několik let přímo u něj nebyli. Dále mě čeká nějaké zařizování v okresním městě a měl bych jít poprvé k nové psycholožce.

Zdroj: https://www.pexels.com/

Co se týče vztahů, těch přátelských je očividně hodně a ten romantický právě teď nehledám. S týpkem, se kterým jsem randil jsme se dohodli, že dále se budeme vídat pouze jako kamarádi a to je dobře. Nepřitahuje mě a hned z kraje jsem si uvědomil, že vztah s ním by byla naprostá katastrofa.

Teď je čas vyřešit si nakupené psychické problémy a taky stát se zase o kus dospělejším. Snad jsem i na dobré cestě a stávám se samostatnějším. Ale velká výzva v podobě řidičáku stále neurčitě visí nade mnou a zatím jsem se neodhodlal.

Tak zase někdy...

Colton I.